През 2018 г. Агенция за контрол на храните и лекарствата на

...
През 2018 г. Агенция за контрол на храните и лекарствата на
Коментари Харесай

Кое мляко е мляко

През 2018 г. Агенция за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) се пробва да разбере какво е млякото.

По време на срещата на върха на 17 юли комисарят на FDA Скот Готлиб показва отчаяние, че терминът „ мляко “ се употребява на произвол при етикетирането на млечни питиета като соево мляко, овесено мляко и бадемово мляко. „ Бадемът не лактира “, споделя той. Позицията на Готлиб не се корени в семантиката. Той твърди, че слагането на млечни и немлечни млека под еднакъв чадър подвежда потребителите да мислят, че двете са равни на хранителни стойности, което съгласно него може да има евентуално ужасни последствия като рахит при дребни деца. „ Подобни опасения за публичното здраве са една от аргументите, заради които даваме приоритет на това изпитание, с цел да разгледаме по-отблизо стандартите за еднаквост на млечните артикули “, написа той в прессъобщение.

Както и да е, позицията на Агенцията по отношение на това какво е мляко и какво не, кара диетолози, историци на храните и даже лексикографи да се почесват по главите. Марион Нестле, професор по хранене, хранителни проучвания и публично здраве в Нюйоркския университет, изяснява, че има проблем в предположението на Готлиб. „ Не са ми известни доказателства за обилни хранителни дефицити в американската диета “, споделя тя. „ Млякото не е от значително значение след ранна детска възраст и хората, които решат да не го пият, могат много елементарно да си набират тези хранителни субстанции от други източници. “

 Melkkarussell

Лингвистично казано, потреблението на „ мляко “ за означаване на „ белия сок на някои растения “ (второто определение на млякото в Оксфордския американски речник) има история, която датира от епохи. Латинският корен дума маруля на британски (lettuce) е lact, както в lactate (от англ. ез. – лактирам), поради млечния си сок, което демонстрира, че даже римляните са считали тази течност за мляко. Кен Албала, професор по история в Тихоокеанския университет и водещ на подкаста Храна: Културна кулинарна история, споделя, че бадемовото мляко „ се появява в съвсем всяка средновековна готварска книга “. Бадемите, които произлизат от Близкия изток, доближават Южна Европа с маврите към 8 век и тяхното мляко – да, средновековните европейци го назовават ​​мляко на другите си езици и диалекти – бързо се трансформира в мания сред аристократите до Исландия.

По това време множеството европейски християни към момента се придържат към декрет от Дидахе – раннохристиянски етюд, който не разрешава да се употребяват скотски артикули в сряда и петък. „ Бадемовото мляко се трансформира в хранителна добавка “, споделя Албала. Тъй като Църквата и нейните почитатели стават по-несигурни по въпроса за постенето, бадемовото мляко излиза от мода в Европа, само че към момента може да се откри в ястия като аджо бланко – испанско бяло гаспачо с горчиви бадеми.

Приблизително по същото време, когато известността на бадемовото мляко доближава своя връх в Европа, предшественикът на соевото мляко, наименуван дуфуцзян, става известен в Китай през 14 век. Пълната с протеини течност се прелива гореща в купички и се сервира дружно с хрупкави, солени понички. Млечните артикули „ в действителност в никакъв случай не стават известни в Китай, с изключение на в дните на Тан като мимолетна мода “, споделя кулинарният историк Рей Рей Танахил в книгата от 1973 година „ Храна в историята “. „ Хората в Китай, както и другите не-пастирски общества, имаха свои изцяло приемливи други възможности на млечните артикули. “

Немлечни млека има доста в доста други култури по света: Кокосовото мляко, направено посредством сплескване на настърган кокос във вода, е гръбнакът на кухните в Югоизточна Азия, Африка и Индия от епохи, в случай че не и хилядолетия. Затова не е изненадващо, че растителните млека съставляват екзистенциална опасност за млечната промишленост. Според отчет на компанията за пазарни изследвания Минтел продажбите на немлечно мляко са нарастнали с 61% сред 2012 и 2017 година – статистика, която евентуално кара огромните производители на млечни артикули да се епритеснят.

„ Имаме администрация, която е доста сензитивна към корпоративните ползи “, споделя Нестле за новото управление на Агенцията по храните. „ Ако имах огромен млечен бизнес и виждах метод да покажа конкуренцията си в неприятна светлина, щях да работя доста бързо сега. “

Но Агенцията може и да успее да махне думата „ мляко “ от етикетите на млечни артикули, само че това е малко евентуално да повлияе на потребителските привички по забележителен метод. Ако не друго, това би могло да бъде берекет за промишлеността за растително мляко, както „ воните на веганската майонеза “ през 2014 година в последна сметка станаха за сосовете без яйца.

Освен в случай че Агенцията не може да потвърди изрично, че ядковото мляко предизвиква рахит, да вземем за пример, потребителите са подготвени да продължат да купуват немлечните млека, които употребяват от епохи. Както споделя историкът на храните Кен Албала за войната с млечните артикули: „ Залагам парите си за ядково мляко. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР